facebook

УФО-терапія вже не один десяток років використовується в медицині та фізіотерапії. З лікувальною метою застосовується штучно створений ультрафіолет.

УФ-терапія (УФО) полягає у використанні природного випромінювання – сонячних ванн або штучних випромінювачів (ламп), що генерують випромінювання різного діапазону та інтенсивності. Деякі методи терапії полягають у поєднанні УФ-опромінення із застосуванням препаратів – так званих фотосенсибілізаторів. Такий вид терапії рекомендується за найрізноманітніших захворювань, особливо відзначається ефект лікування хвороб органів дихання і шкірних патологій (псоріазу, пролежнів, акне). Про фізіотерапію УФ-випромінюванням розповідає лікарка сімейної медицини Кристина Шевченко.

Дія ультрафіолетового випромінювання
Сонячні промені є природним джерелом ультрафіолетового випромінювання, невидимого для ока, але з лікувальною метою використовується штучно створений УФ як спеціальних апаратів для УФ-опромінення. Найвідомішим прикладом є КУФ-терапія, де використовується апарат із конусоподібними насадками для лікування ЛОР-захворювань.

Також УФ-випромінювання істотно впливає обмін речовин. Підвищує розпад білків та пуриновий обмін, знижує надмірно високий рівень глюкози та молочної кислоти у крові, а також впливає на метаболізм холестерину.

Що стосується системи кровообігу, то УФ-опромінення знижує артеріальний тиск і виявляє судинорозширювальну дію, а також збільшує кількість еритроцитів та лейкоцитів.

УФО надає стимуляційну дію на секрецію гіпофізу, щитовидної залози, надниркових залоз, яєчників та яєчок. Крім того, покращує мінералізації кісток та збільшує використання кисню організмом.

У яких випадках рекомендується УФ-терапія
Всі ми знаємо, що ультрафіолет – не найкорисніше випромінювання, і за можливості його слід уникати. Однак ультрафіолетове світло за використання в певних дозах позитивно впливає на лікування багатьох захворювань. УФО особливо рекомендується у разі хвороб шкірного покриву, запальних захворюваннях органів дихання, а також у період одужання. Основними показаннями до проведення такої терапії є:

Джерело.