facebook

У Раді зареєстрували законопроект, яким хочуть назавжди забирати права у водіїв, які систематично порушуватимуть правила дорожнього руху.

Правда, що саме нардепи мають на увазі під словом “систематично” і за які саме порушення загрожує довічне позбавлення права керувати авто – поки що загадка. Але цікаво й інше. Бюджетний комітет, розглянувши проект закону, зробив висновок, що його реалізація не позначиться на бюджеті. Тобто не вимагає додаткових витрат, так само як і не принесе додаткового прибутку. А це означає, що вся корупційна складова, осідаючи у кишенях силовиків та чиновників, навіть не буде помічена законом.

Realist.online поспілкувався з експертами та розповідає про те, що ж вигадали депутати, чи діє десь така система та чи потрібні ці інновації Україні.

Що пропонують у законопроекті
Проект закону №6278 пропонує посилити відповідальність українських водіїв. Зареєстрували його в Раді ще у листопаді 2021 року, тоді ж документ внесли на порядок денний, але поки що так і не розглянули.

У законопроекті пропоную внести зміни до ст. 30 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 55 Кримінального кодексу України щодо позбавлення громадян посвідчення водія. Таке покарання загрожує за систематичні грубі порушення правил дорожнього руху (зараз це карається позбавленням прав на строк до 10 років).

Передбачається, що відбирати права довічно будуть саме за керування у нетверезому стані, оскільки саме за це порушення найчастіше водіїв позбавляють прав на 10 років. Але законотворці цей момент не уточнили, як і не написали, що означають “систематичні порушення” і після якого конфлікту із законом у водія зможуть відібрати права назавжди. Адже не можна ж, погодьтеся, залишати закон на відкуп окремим поліцейським, які вирішуватимуть, яке за рахунком затримання є систематичним і з якими інтервалами. Наприклад, якщо регулярно людину “ловлять” п’яного за кермом щотижня або щомісяця – це систематично? А якщо спіймали раз, а потім вдруге протягом місяця, а третій – через півроку…? Як це визначити? Систематично, або ж періодично і рандомно?

Користь та зарубіжний досвід
Володимир Адонін, адвокат юридичної фірми “Ілляшев та Партнери”, у коментарі Realist.online каже, що ця тема є досить суб’єктивною щодо її оцінки, і може зовсім по-різному оцінюватися, наприклад, водіями та постраждалими. У середньому щодня у світі гине понад 3000 людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод. В Україні така статистика загиблих спостерігається за один рік.

Як показує міжнародний досвід, то в цілому спостерігається динаміка по посиленню відповідальності за порушення правил дорожнього руху, навіть за порушення, які не завдали шкоди ні здоров’ю громадян, ні майну інших учасників руху. Наприклад, коли дії порушника потенційно могли призвести до заподіяння шкоди здоров’ю або майну громадян ”, – каже Адонін.

Довічне позбавлення прав мало де трапляється в інших країнах. До речі, норму про довічне позбавлення прав давно хочуть запровадити до законодавства Росії. Але поки що безуспішно. А от у цивілізованих країнах таких радикальних рішень не вдаються.

Наприклад, у країнах ЄС та США діє система з балами за порушення. Тому водіїв, який отримав певну кількість штрафних балів, відправляють на спеціальні курси, після яких необхідно скласти іспит та тест на психофізичну можливість керування транспортними засобами. Якщо водій завалить випробування, то права він не отримає. Для того, щоб повернути собі можливість керувати машиною, знадобиться успішне перездавання.

У деяких країнах права можуть забрати на все життя, якщо людина буде визнана неосудною і з явними психічними відхиленнями. Такий принцип діє, наприклад, у Данії.

Що не так із законопроектом
Володимир Адонін розповідає, що питання довічного позбавлення права керувати автомобілем можна розглядати у двох площинах: в адміністративній та кримінальній.

Позбавлення права керувати транспортним засобом, як правило, вже є наслідком грубого або систематичного порушення правил дорожнього руху, таких як:

– порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд або іншого майна (стаття 124 КУпАП);

– керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції (стаття 130 КпАП).

“Щодо статті 124 КУпАП – на практиці, коли в результаті порушення правил дорожнього руху особа визнає свою провину, жодній людині не завдано шкоди здоров’ю і “потерпіла” сторона не наполягає на більш “суворому” покаранні, судові інстанції рідко вдаються до позбавлення права керувати транспортним засобом”, – Каже Адонін.

Інша ситуація, коли внаслідок порушення правил дорожнього руху людина не визнає своєї провини, а хтось серйозно постраждав. У такому разі суд із більшою ймовірністю забере права у горя-водія.

Адонін розповідає, що найчастіше права конфіскують саме за 130 КУпАП – за керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Так, зараз максимальний термін, на який можуть відібрати права – це 10 років.

А ось автори законопроекту пропонують замість терміну позбавлення до 10 років встановити довічне позбавлення права керування транспортними засобами за систематичне порушення.

“На мій погляд, було б доцільніше викласти цю частину проекту закону, наприклад, у наступній редакції: “Позбавлення наданого даному громадянину права керування транспортними засобами застосовується на строк до трьох років за грубе або повторне порушення порядку користування цим правом або на строк до довічного за систематичне порушення порядку користування цим правом ”, – каже Адонін.

Тобто експерт пропонує запровадити формулювання “або термін до довічного”, яке дозволить судам бути більш зваженими при призначенні покарання. Крім того, у розумінні адміністративного законодавства позбавлення прав на строк до 10 років за систематичне порушення правил дорожнього руху саме по собі вже є досить дієвим, якщо розглядати це як попередження порушень правил дорожнього руху.

“У проекті закону автор пропонує безальтернативне додаткове покарання у вигляді довічного позбавлення права керувати транспортними засобами. Тобто така редакція проекту закону не дає можливості суду, враховуючи обставини справи, обрати доцільніше додаткове покарання, наприклад, до 15 або до 20 років позбавлення права керувати транспортними засобами ”, – зазначив Адонін

Чи є шанс
В експертній спільноті вважають, що шанси цього законопроекту не дуже великі. І, найімовірніше, нардепи закон усе ж таки не підтримають, т.к. той дуже категоричний і потребує доопрацювання.

Ігор Чудовський, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Чудовський та партнери”, вважає, що ймовірність того, що законопроект підтримає більшість народних депутатів, не надто висока, оскільки на це впливають кілька факторів.

Чим менше водіїв, тим менше витрат на автомобілі, паливо тощо. Отже, буде менше сплачених податків із палива, з власників автомобілів тощо. Експерт вважає, що краще було б збільшувати розмір штрафів і вводити в дію так звану “бальну систему”, коли, досягнувши необхідної позначки, людина на рік позбавляють права керування транспортним засобом.

“Це навряд чи сильно вплине на кількість людей у нетверезому стані за кермом, тому що якщо людина вже 3+ разів трапляється на водінні в нетверезому стані, відсутність посвідчення водія навряд чи зупинить його від подальшого керування автомобілем. У цьому плані дієвішим буде великий штраф і конфіскація авто “, – підсумував Чудовський.

Крім того, у мережі вже піднявся вал критики проти законопроекту. Адже у разі його ухвалення в даному вигляді кожне, передбачене в законі порушення, зафіксоване поліцейським, може виявитися останнім для автолюбителя – його позбавлять прав. І той “у хмелі” пропонуватиме будь-які гроші, аби лише відкупитися. І тут навіть найстійкіші і розважливі патрульні можуть не утриматися від грошей, що пливуть до рук.
А далі – рішення суду, яке позбавляє прав. І до судів потечуть річки корупційних грошей. Це не кажучи вже про те, що суди і так перевантажені.
Але оцінки корупційної складової законопроекту ніхто не робив. Хоча за фактом, якщо закон ніяк не вплине на бюджет, як то кажуть у висновках комітету, то значить на фінансовій складовій уваги не загострювали. І, отже, весь корупційний прибуток тектиме річкою в кишені силовиків та чиновників.

 

Джерело.