facebook

Солдат Артемій Рябчук, який розстріляв своїх товаришів по службі, наразі перебуває в СІЗО

МВС проводить службове розслідування щодо розстрілу товаришів по службі солдатом Артемієм Рябчуком у військовій частині
Завдання службового розслідування, яке проводить МВС щодо розстрілу у військовій частині Дніпра, -З’ясування морально-психологічного клімату в колективі, перевірка процесів відбору та підготовка кадрів, дотримання порядку проходження військової служби.

Про це розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін в ефірі телеканалу Україна 24.

“Я хотів би дуже чітко розмежувати предмет службового розслідування та предмет досудового розслідування. Досудове розслідування у нас встановлює всі обставини правопорушення, всі елементи складу злочину, включаючи мотиви, якими керувався сьогоднішній підозрюваний”,– сказав Єнін.

Що з’ясовує МВС?
У рамках службового розслідування, розпочатого за наказом міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, з’ясовується: морально-психологічний клімат у колективі, порядок відбору кадрів, а також їх підготовка, дотримання норм щодо організації несення військової служби, аспекти, які могли б стати причиною цієї трагедії.

“Безумовно, притягнемо до юридичної відповідальності. Я говорю, наприклад, про дисциплінарну відповідальність усіх посадових осіб, дії яких не відповідали нормам відповідної інструкції. Але найголовніше– кардинально по-новому підійти до формування вимог, які ми висуваємо до військовослужбовців Нацгвардії завдань, які виконують з охорони особливо важливих об’єктів критичної інфраструктури, зарубіжних дипломатичних установ”.

Чи є порушення в організації служби?
На сьогоднішній день вимоги, які пред’являлися до військовослужбовців, часто-густо було формальним ставленням.

“Крім того, організація та несення військової служби– бачимо, що низка порушень, допущених окремими військовослужбовцями, щонайменше призвела до збільшення кількості жертв. Будь всі нормативи дотримані, а ці правила пишуться кров’ю, ми могли б мати значну кількість поранених та загиблих”. І ми крок за кроком з’ясовуватимемо всі обставини і так само не пройдемо нестатутні відносини, які, на превеликий жаль, мають місце як у цій частині Нацгвардії, так і в інших підрозділах наших військових формувань”,– заявив Єнін.

Поки що немає чіткого зв’язку між тими фактами нестатутних відносин, які стосуються скоєння розстрілу в Дніпрі. Остання точка в цьому питанні поставить досудове розслідування, яке проводиться ДБР.

Крім того, у військовій частині порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї. Зафіксовано відсутність контролю за замиканням ставниці для зброї, яка має бути належним чином замкнута. Також викликає питання якість інструктажу перед вступом у вбрання та нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців– низка медикаментів в аптечці була відсутня.

Що вже встигли дізнатися?
Правоохоронці провели і опитування та анкетування всіх військовослужбовців у зазначеній військовій частині.

“На сьогоднішній день ми вже отримали перші діаграми, що свідчать про стан морально-психологічного клімату. Почули думку бійців щодо факторів, з якими вони стикаються під час проходження служби,– це і умови служби, і рівень організації відпочинку між періодами несення служби в наряді”. Так звані нестатутні відносини – це не завжди якісь фізичні контакти, це може бути і моральне приниження, інші привілеї в організації служби між старослужбовцями та військовими нового відбору”,– розповів Єнін.

За словами першого заступника міністра внутрішніх справ, усім цим фактам буде надано правову оцінку. Найближчими днями відповідну інформацію буде надіслано до органів ДБР для організації подальшого юридичного процесу.

 

Джерело.