facebook

Ситуація у військовій частині 3021 української Національної гвардії, строковик якої Артемій Рябчук розстріляв співслуживців на “Південмаші”, залишає бажати кращого. Наприклад, там була практика брати солдатів на “борговий гачок”, але вони бояться розповідати деталі інцидентів й називати імена причетних.

Про це в коментарі виданню “Сьогодні” розповіла колишня військовослужбовця Олена Липовенко. У згаданій частині вона служила до 2019 року.

“Хлопці бояться тиску”
“Ті, хто тепер там служить, бояться щось говорити. Я спілкувалася з кількома військовослужбовцями. Вони підтримують мене в тому, що треба розповідати про те, що трапилося. Хлопці бояться тиску, а також запитують у мене, чому я публічно не називаю прізвищ людей, які причетні до багатьох порушень”, – зазначила Олена, яка досі підтримує зв’язок із ексколегами по службі.

Дівчина вказала на практику у військовій частині, яка полягала в підведенні військовослужбовця на “борговий гачок”. За її словами, солдат позичав у когось гроші, а потім йому починали “накручували відсотки”.

“Вважаю, що кожного керівника й військовослужбовця частини потрібно опитати на поліграфі. Дуже хочеться, щоб суспільство і ЗМІ не дали вщухнути цій справі”, – наголосила Липовенко.

Ведеться розслідування
Після розстрілу в Дніпрі, де Рябчук вбив п’ятьох людей і ще стількох же поранив, було розпочато два кримінальні провадження, прокурори ведуть розслідування щодо керівництва Національної гвардії. У Спеціалізованій прокуратурі у військовій та оборонній сфері Південного регіону уточнили, що відповідні матеріали зареєстрували після того, як про деякі факти розповів затриманий стрілець-строковик.

За словами речниці відомства Яни Стекачової, затриманих за вказаними провадженнями немає.

“Проводяться слідчі дії. Має бути призначено експертизу, яка триває близько пів року. Тому говорити про підозри й затримання поки що рано”, – наголосила вона.

На уточнювальне питання щодо проведення експертизи в прокуратурі відповіли, що експерти аналізуватимуть дії посадових осіб військової частини 3021.

Коротко про трагедію
Кривавий інцидент трапився вночі 27 січня на заводі “Південмаш”, який перебуває під охороною нацгвардійців. 20-річний строковик Артемій Рябчук із автомата розстріляв дев‘ятьох військовослужбовців, серед яких була дівчина, і одну цивільну жінку (імена загиблих).

Незабаром стрільця затримали за 20 кілометрів від місця скоєння злочину. Детальніше про події того дня читайте за посиланням.

Підозрюваний в умисному вбивстві, який спершу зізнався у цьому, а потім став відмовлятися від озвучених показань, перебуває в слідчому ізоляторі. Йому належить пройти стаціонарну психологічну експертизу. Разом із тим у мережі почали збір коштів “на підтримку стрільця”. Новий адвокат Рябчука наголосив, що про визнання строковика потерпілою стороною в справі про масовий розстріл людей не йдеться. Але дехто не відкидає, що його можуть виправдати.

 

Джерело.